Η επιτυχία του να μην αρέσεις

Πώς μπορεί να θεωρείται επιτυχία το να μην αρέσεις; Έχουμε ταυτίσει την επιτυχία με την αποδοχή και τη λήψη θετικών σχολίων. Στα social media αυτή, μετριέται με likes και καρδούλες, τα οποία κυνηγάμε ακατάπαυστα.

Είναι όμως αυτός ο τρόπος να είμαστε πετυχημένοι; Ναι, είναι ένας τρόπος αλλά όχι και ο μοναδικός. Αναμφισβήτητα είναι ωραίο το συναίσθημα του να λαμβάνει κανείς αποδοχή την οποία μπορεί να μετρήσει και ως ένα βαθμό, ιδιαιτέρως μέσω social media με likes, σχόλια κτλ. Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Είναι και εκείνοι που δεν μας συμπαθούν, αυτοί που δεν θα μας βάλουν like ή καρδούλα στα posts μας και δε θα μας κάνουν διθυραμβικά σχόλια. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά για τον καθένα μας υπάρχει και ένα σύνολο ανθρώπων που δεν μας συμπαθούν και δεν πρόκειται να δηλώσουν έμπρακτα αποδοχή προς το πρόσωπό μας. Ελπίζω να είναι πολλοί γιατί σε αυτούς κρύβεται ένα μέρος της επιτυχίας μας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Όμως σε όλους εκείνους στους οποίους δεν αρέσουμε αξίζει να εντοπίσουμε το εξής παράδοξο:

«Για τους περισσότερους από αυτούς είμαστε σημαντικοί και υπάρχουμε ως σημείο αναφοράς.»

Μπορεί να μη μας συμπαθούν αλλά μας αποδέχονται! Βρίσκονται σε κάποια σκοτεινή γωνία στο internet και μας αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους, έχουμε λίγη από την προσοχή τους. Αυτό το σύνολο ανθρώπων που δεν μας συμπαθούν και δεν θα μας υποστηρίξουν έμπρακτα μας δίνει μέρος της επιτυχίας μας. Δείχνει οξύμωρο, αλλά έχουμε πετύχει να ασχολούνται μαζί μας με ενδιαφέρον. Δεν μας απορρίπτουν, αντιθέτως μας αντιπαθούν-συμπαθώντας μας και μας έχουν κάνει μέρος της ζωής τους.
Είναι πολύ όμορφο και κολακευτικό να λαμβάνει κάποιος αγάπη και αποδοχή από τον περίγυρό του αλλά αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς γιατί είναι άλλοι οι δεσμοί. Και αυτό συνιστά επιτυχία. Επιπροσθέτως είναι επιτυχία, αυτόν που δεν τον συμπαθούν, να τον αποδέχονται.

«Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους, αλλά φρόντισε σε αυτούς που δεν αρέσεις να μην είσαι ένα τίποτα»

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι υπάρχει και μια άλλη μορφή επιτυχίας που προστίθεται στην αξία του καθενός. Είναι οι επικριτές του, οι πολέμιοί του, και στην πραγματικότητα όλοι εκείνοι που τον υπολογίζουν και απλώς δεν του το λένε.

Το κοινό μας, μπορεί να είναι πολύπλευρο, μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά φτάσαμε κάπου όχι μόνο γιατί μας συμπάθησαν αλλά και γιατί μας αντιπάθησαν…είμαστε κάτι και για αυτούς. Είναι επιτυχία να μην αρέσεις!

Θάνος Βασαλάκης - Creative Director, Angelopoulos Hair Company